Den 1 januari 2025 började en ny lag gälla som gör det möjligt att höra vittnen anonymt i brottmål. Möjligheten gäller både under brottsutredningen och under rättegången. Syftet med lagändringen är att stärka skyddet för vittnen och bryta den tystnadskultur som omger kriminella nätverk. På så sätt hoppas lagstiftaren skapa bättre förutsättningar för att utreda och klara upp allvarliga brott. Men när kan ett vittne höras anonymt och vad innebär det i praktiken? I det här blogginlägget går vi igenom de viktigaste delarna i den nya lagstiftningen.
När kan ett vittne höras anonymt under en brottsutredning?
Anonyma vittnesmål tillåts bara i undantagsfall när ett antal mycket högt ställda krav är uppfyllda. Enligt 1 § lagen (2024:1180) om anonyma vittnen i brottmål gäller följande krav:
- Det finns risk för att vittnet eller en närstående utsätts för allvarlig brottslighet
Det ska finnas en konkret och påtaglig risk för att vittnet eller dess närstående utsätts för allvarlig brottslighet om vittnets identitet röjs.
- Brottsmisstanken måste avse allvarlig brottslighet
Brottsmisstanken måste vara av allvarlig karaktär. Antingen måste brottet kunna leda till minst två års fängelse. Exempel på sådana brott kan vara grova våldsbrott eller narkotikabrott. Alternativt måste brottets straffvärde med hänsyn till omständigheterna kunna antas motsvara fängelse i över två år. Detta kan till exempel vara aktuellt i fråga om försök till mycket allvarliga brott.
- Andra åtgärder är inte tillräckliga eller väsentligt svårare att genomföra
Det krävs att andra åtgärder för att skydda vittnet eller närstående till vittnet inte är tillräckliga eller att de är väsentligt svårare att genomföra. En annan åtgärd som i vissa fall kan vara tillräcklig kan till exempel vara att vittnet hörs via videolänk från en hemlig ort.
- Det är lämpligt att vittnet hörs anonymt
Rätten ska bland annat beakta hur stort skydd ett beslut om anonymitet kan förväntas ge vittnet. Om det är sannolikt att vittnets identitet kommer att avslöjas även om vittnet hörs anonymt, ska beslut om anonymitet inte fattas.
- Det är proportionerligt att vittnet hörs anonymt
Skälen för anonymitet måste väga tyngre än de svårigheter som ett anonymt vittnesmål kan innebära för den som misstänkt eller åtalad för ett brott att förbereda och utföra sitt försvar.
När kan ett vittne höras anonymt i en rättegång?
Om åtal sedan väcks och en rättegång ska hållas i målet måste domstolen enligt 36 kapitlet 6 a § rättegångsbalken ta ställning till om det är lämpligt att det anonyma vittnesmålet tillåts som bevisning eller inte. Domstolen ska bland annat pröva om det är förenligt med rätten till en rättvis rättegång enligt grundlagen och den Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Omständigheter som talar mot att vittnesmålet ska tillåtas kan vara att det inte finns någon annan bevisning eller att det har kommit fram att vittnet har haft anledning att lämna falska uppgifter. Domstolen kan däremot inte besluta att vittnet ska höras men utan att vara anonymt.
Hur hanteras en ansökan om anonymt vittne?
Ett vittne kan inte själv ansöka om att vara anonym. Det är bara åklagaren eller den som är misstänkt eller åtalad för ett brott som kan ansöka om att få använda ett anonymt vittne som bevis. Inte heller målsäganden kan ansöka om att ett vittne ska få vara anonymt.
Om åklagaren ansöker om att ett vittne ska höras anonymt ska den misstänkte eller åtalade inte informeras eller få insyn i ärendet. I stället ska rätten utse ett offentligt ombud som har till uppgift att bevaka rättssäkerhetsfrågor i ärendet.
En ansökan om att ett vittne ska höras anonymt ska så snart som möjligt prövas av domstolen vid ett sammanträde. Den som har lämnat in ansökan ska bland annat redogöra för vittnets identitet och relation till den misstänkte eller åtalade samt skälen till att vittnet ska tillåtas vara anonymt.
Det är domstolen som beslutar om vittnet ska få höras anonymt eller inte. Om det behövs ska domstolen också besluta om åtgärder för att skydda vittnets identitet. Domstolen kan bland annat besluta att vittnet ska närvara på förhandlingen via länk eller att vittnets utseende ska döljas.
Den domare som prövar ansökan om anonymitet får därefter inte handlägga eller besluta i målet.
En avvägning mellan skydd och rättssäkerhet
Införandet av anonyma vittnen innebär en avvägning mellan att skydda vittnen från hot och våld och att samtidigt säkerställa den åtalades rätt till en rättvis rättegång. Anonymitet försvårar dock försvarets möjligheter att ifrågasätta vittnets trovärdighet. Till exempel skulle det kunna vara så att vittnet har en konflikt med den åtalade som, om den var känd, hade påverkat domstolens bedömning av hur starkt bevisvärde vittnets berättelse har. I förarbetena skriver lagstiftaren därför att bevisvärdet av ett anonymt vittnesmål måste bedömas med försiktighet. Det är av dessa skäl som det ställs höga krav på när anonymitet kan beviljas. Domstolen måste också i varje enskilt fall noggrant överväga om skälen för anonymitet överväger de svårigheter det kan innebära för den åtalades försvar.
Vill du läsa mer?
Kronvittnen och anonyma vittnen | Domarbloggen
_________________