Domstolar i Bosnien-Hercegovina inför en ny arbetsmodell

Bosnien-HercegovinaHJPCinternationellt samarbete
Genomgång av praktisk målhantering vid Municipal Court, Travnik

Sedan 2017 har Domstolsverket och ett antal svenska domstolar varit involverade i ett Sida-finansierat projekt i Bosnien-Hercegovina. Den lokala partnern är Höga domar- och åklagarrådet i Bosnien-Hercegovina (HJPC), vilket är Domstolsverkets motsvarighet i landet.

Kärnan i projektet har sedan starten varit att öka effektiviteten och kvaliteten i arbetet i underrätterna i Bosnien-Hercegovina. För att uppnå detta har en ny arbetsmodell utvecklats med inspiration från Sverige. Denna bygger på att mer aktivt involvera notarier och domstolshandläggare i handläggningen av mål och ärenden. Experten Fredrik Bohlin har tidigare skrivit ett blogginlägg om detta arbete som du kan läsa här: Bosniensamarbetet – En framgångssaga | Domarbloggen.

Projektet har i denna del tidigare byggt på ett samarbete mellan svenska domstolar (tingsrätterna i Varberg, och Östersund). De har utgjort ett stöd för totalt 18 pilotdomstolar i Bosnien-Hercegovina i utveckling och implementering av den nya arbetsmodellen. Arbetsmetoden i projektet har inneburit täta besök och uppföljningar både i Bosnien-Hercegovina och i Sverige med representation från samtliga relevanta personalkategorier i de respektive domstolarna.

Implementeringen och utvecklingen av den nya arbetsmodellen har nu nått en nivå vid vilken HJPC bedömt att den kan genomföras som en allmän arbetsmodell i landets samtliga underrätter.

Under åren har det utifrån erfarenheter från pilotfasen tagits fram en manual för införande av själva arbetsmodellen. Manualen inkluderar bland annat en rad mallar för rutindokument som erbjuds samtliga underrätter. Materialet har tagits fram av HJPC och de bosniska domstolarna med stöd av experter från Sverige.


Möte vid Municipal Court, Tuzla

Lokalt ägarskap skapar förutsättningar för långsiktig hållbarhet

I och med detta har projektet i denna del gått från en pilotfas inriktad på ett mindre antal bosniska domstolar till ett bredare införande av arbetsmodellen i samtliga underrätter i landet. En stor skillnad när det gäller rollfördelningen i denna process är att ett antal bosniska domstolar som kommit långt i sin egen implementering av den nya arbetsmodellen har utsetts till mentordomstolar. Som mentordomstolar ansvarar de nu för att vägleda andra domstolar i implementeringen, vilket innebär att de har övertagit sina svenska systerdomstolars roll i arbetet. Engagemanget från svenska experter kvarstår, men består numera i att ge stöd åt medarbetarna på mentordomstolarna i deras ledarskapsarbete.

De första mötena mellan de bosniska mentordomstolarna och de domstolar som ska införa den nya arbetsmodellen ägde rum nu under våren. De slutsatser som kunde dras var att mentordomstolarna tagit sig an sin nya uppgift med stort engagemang och hög ambition. Dessutom är det tydligt att det är lättare att förmedla erfarenheter från lokala sammanhang som alla inblandade kan relatera till. Detta kommer dessutom att bidra till en snabbare erfarenhetsöverföring och en snabbare implementering och utveckling av modellen.

Från svensk sida är det just denna typ av utveckling som vi stävar efter att uppnå. Det är av stor vikt att de erfarenheter som svensk expertis förmedlar i projektet omsätts på ett sätt som är relevant i mottagarlandet. Det lokala ägarskapet bidrar till att det som har uppnåtts i projektet förvaltas och vidareutvecklas inom HJPC:s och de bosniska domstolarnas organisation, även i tiden efter att projektet har avslutats.

 

Vill du läsa mer?

Domstolar från Bosnien-Hercegovina på besök i Östersund | Domarbloggen

Framgångsrik insats kring jämställdhet i Bosnien-Hercegovina | Domarbloggen

Svensk domare på uppdrag i Bosnien-Hercegovina | Domarbloggen

Vad gör en utsänd långtidsexpert och projektsamordnare egentligen? | Domarbloggen