Om du bryter mot reglerna i trafiken eller blir dömd för ett brott så kan du förlora ditt körkort. Det är Transportstyrelsen som fattar beslutet om att återkalla körkortet. I detta inlägg berättar domaren Anna Karin Andersson på Förvaltningsrätten i Stockholm mer om vad detta innebär och vad som händer om du väljer att överklaga.
I vilka situationer kan jag bli av med mitt körkort?
Det finns flera situationer när Transportstyrelsen kan återkalla ditt körkort, det som i folkmun kallas för att få körkortet indraget. Till exempel vid grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, fortkörning och upprepade trafikförseelser. Ditt körkort kan även återkallas utan att du har varit ute och kört, till exempel på grund av kraftigt nedsatt syn eller allvarlig demens. En person kan också förlora sitt körkort efter att upprepade gånger ha omhändertagits av polisen på grund av kraftig berusning.
Våra lagar och regler ska ge säkrare vägar
Att återkalla någons körkort är tillsammans med straff i form av böter eller fängelse till för att skapa en säkrare miljö för alla i trafiken.
I körkortslagen finns regler för att få och behålla körkortet. Här finns också reglerna som gäller när ett körkort återkallas. Fokus i körkortslagen är trafiksäkerhet. Det är viktigt att du som bilförare har den kunskap och insikt som krävs för att köra på ett trafiksäkert sätt. Reglerna finns för att vi ska visa hänsyn, omdöme och ansvar i trafiken och i övrigt följa de trafikregler som finns.
Om jag överklagar, vad händer då?
Du kan överklaga Transportstyrelsens beslut om att återkalla ditt körkort till en förvaltningsdomstol. Förvaltningsrätten är då första instans. Det som förvaltningsrätten prövar är endast Transportstyrelsens beslut om att återkalla körkortet. Frågan om du är skyldig till ett brott i samband med att du blev av med ditt körkort avgörs i allmän domstol och där är tingsrätten första instans.
När ditt överklagande kommer in till förvaltningsrätten startas ett mål vid domstolen. Processen vid förvaltningsrätten går till så att du och Transportstyrelsen tar del av och svarar på varandras argument skriftligen innan domstolen fattar beslut.
Vad handlar det vanligaste överklagandet om?
Det klart vanligaste överklagandet handlar om att någon har kört för fort och blivit av med körkortet på grund av detta. Det kan också handla om att körkortet blivit återkallat av andra skäl. Jag som domare bedömer i dessa mål om det överhuvudtaget finns skäl för att återkalla körkortet, om varning kan meddelas i stället och om spärrtidens längd är väl avvägd.
Hur länge blir jag utan körkort?
När ett körkort återkallas bestäms oftast en så kallad spärrtid. Spärrtiden är den tidsperiod som ditt körkort ska vara återkallat. Det ska alltid tillverkas ett nytt körkort efter en återkallelse. Du får alltså inte tillbaka ditt gamla körkort. Spärrtidens längd beror på hur allvarligt man ser på trafikförseelsen eller brottet.
Vad väger en domare in i sin bedömning av spärrtiden? Som domare gör jag alltid en avvägning med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet. Jag använder mig av körkortslagen, förarbetena till denna lag och tidigare domar som hjälper till att skapa en enhetlig praxis. Ett exempel är att körkortet normalt sett återkallas två månader om man har kört 31 km/h för fort på en 70-väg, eller 21 km/h för fort på en 30-väg. Det bedöms alltså allvarligare att köra för snabbt på en 30-väg.
Vad krävs för att jag ska få ett nytt körkort?
- Om spärrtiden bestämts till ett år eller kortare än ett år måste du i vissa fall först ansöka om körkortstillstånd för att få ett nytt körkort. Detta gäller till exempel om du förlorat körkortet på grund av rattfylleri eller grov vårdslöshet i trafiken. Om återkallelsen i stället beror på fortkörning kan du få ett nytt körkort hos Transportstyrelsen utan någon speciell prövning.
- Om spärrtiden bestämts till längre än ett år behöver du ett giltigt körkortstillstånd. Du behöver också göra ett nytt förarprov innan ett nytt körkort kan utfärdas av Transportstyrelsen.
- Om ett körkort återkallas av medicinska skäl så bestäms ingen spärrtid. För att kunna få ett nytt körkort efter sjukdom eller skada måste du ansöka om körkortstillstånd på nytt hos Transportstyrelsen. Om du då anses uppfylla de medicinska kraven för att ha körkort och beviljas körkortstillstånd så skickar Transportstyrelsen en ansökningsblankett för tillverkning av ett nytt körkort till dig.
Kan jag få en varning i stället?
Det kan bli aktuellt med en varning om det finns särskilda skäl som gör att detta kan vara en tillräcklig åtgärd. Om du har fått en varning tidigare kan det innebära en strängare bedömning om du bryter mot trafikreglerna igen. Det blir som en prick i registret i ett par år kan man säga.
Vilka särskilda skäl tittar en domare på vid bedömningen? Som domare bedömer jag bland annat omständigheterna vid den aktuella händelsen och den konkreta trafikfaran, tidigare skötsamhet i trafiken och hur länge personen har haft körkort. Om du till exempel har ett trettioårigt prickfritt körkortsinnehav så kan det vägas in.
Ditt behov av körkortet kan också ha betydelse, till exempel om du behöver körkortet för att kunna arbeta och försörja dig och arbetsgivaren inte kan erbjuda några andra arbetsuppgifter. Här krävs ett intyg från arbetsgivaren.
Om återkallelse i samband med brott
Enligt bestämmelserna i körkortslagen ska förvaltningsrätten vid prövningen av återkallelsen av körkortet inte gå in på skuldfrågan, det vill säga om körkortsinnehavaren är skyldig till brott. Brottet kan handla om hastighetsöverträdelse, körning mot rött ljus eller rattfylleri. När det gäller skuldfrågan i ett brottmål är tingsrätten första domstolsinstans.
För att förvaltningsrätten ska kunna ta ett slutligt beslut om återkallelse på grund av en brottslig gärning ska det finnas en brottmålsdom som fått laga kraft, det vill säga en dom som inte längre kan överklagas vidare. Det kan också räcka med ett godkänt strafföreläggande eller godkänt föreläggande av ordningsbot. Vissa brott behöver inte behandlas vid en rättegång i domstol. Då kan åklagaren besluta om att utfärda ett strafföreläggande i stället för att åtala för brottet. Föreläggande av ordningsbot innebär att polis och åklagare har rätt att utfärda vissa bötesstraff utan prövning i en rättegång i domstol. Ett strafföreläggande eller ordningsföreläggande som du har godkänt gäller som en dom som har fått laga kraft.
Varför får jag körkortet återkallat när jag redan har fått ett straff av tingsrätten? Är det då inte fråga om otillåten dubbelbestraffning?
Det kan man ju fråga sig – och det har även jurister i Högsta förvaltningsdomstolen gjort. De har kommit fram till att det inte rör sig om otillåten dubbelbestraffning. Högsta förvaltningsdomstolen har bedömt att en återkallelse av körkort på grund av ett trafikbrott eller annat brott visserligen är ett straff enligt Europakonventionen, men att detta inte är ett hinder mot att återkalla ett körkort i samband med brottet. Enligt domstolen är ett återkallat körkort en del av det straffet.
Högsta förvaltningsdomstolen har uppgett att den som åtalas för ett trafikbrott redan från början vet – eller borde veta – att en lagakraftvunnen fällande dom normalt kommer att följas av ett körkortsingripande. Ett återkallat körkort bedöms alltså inte som ett nytt straff och bryter därför inte mot förbudet mot dubbelbestraffning.