Under senare hälften av 1800-talet grundades en idé om att samla domare, forskare och advokater från de nordiska länderna för att diskutera juridiska frågor och lära av varandra i rätts- och lagstiftningsfrågor. Resultatet blev Nordiskt juristmöte som hölls första gången i Köpenhamn år 1872. Sedan dess hålls mötena ungefär en gång vart tredje år i någon av de nordiska huvudstäderna. I år hölls mötet i Köpenhamn under ett par dagar i augusti. Omkring 1 000 jurister från Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island deltog på mötet, bland andra några medarbetare från Södertörns tingsrätt.
Föreläsningar om aktuella ämnen
Flera advokater, domare, forskare och andra jurister var inbjudna till mötet för att diskutera aktuella frågor. Under konferensen som pågick i mellan den 21 och den 24 augusti hölls över 30 föreläsningar! Föreläsningarna handlade om alltifrån ungdomsfrågor i straffrätten till lojalitetsplikt i avtalsförhållanden och urfolks rättigheter.
En föreläsning som lockade stor publik handlade om bekämpning av gängkriminalitet. En av talarna vid föreläsningen var rikspolischef Petra Lundh. Gängkriminalitet är ett växande problem där länderna i Norden har olika erfarenheter. Som vid alla svåra frågor finns det inte några enkla svar. Men det blev tydligt vid mötet att det är viktigt att diskutera likheter och skillnader i respektive lands situation och lagreglering för att kunna lära av varandra. Något som nämndes vid föreläsningen var att dagens kriminella nätverk ofta är ”glokala”, det vill säga. att de verkar både på en lokal och en global nivå. Det ställer höga krav på samarbete mellan olika länder.
Inte bara föreläsningar
Förutom föreläsningar anordnades flera sociala tillställningar i samband med det Nordiska juristmötet i Köpenhamn. Bland annat anordnades en middag för alla deltagare som var yngre än 35 år, något som var mycket uppskattat! Mötet avslutades med en bankett som alla deltagare var inbjudna till.
Något som är lite speciellt för det Nordiska juristmötet är att deltagarna uppmuntras att enbart prata ”skandinaviska” och inte använda engelska. Alla föreläsningar hålls alltså på en mix av de nordiska språken och deltagarna pratar sitt eget nordiska språk vid alla sociala tillställningar.
– Att prata och förstå skandinaviska kan vara en utmaning men det gick förvånansvärt bra när alla ansträngde sig för att prata långsamt, säger Erik som var en av medarbetarna från Södertörns tingsrätt som deltog vid mötet.
Det Nordiska juristmötet är nu slut för den här gången. Nästa gång det är dags kommer mötet att hållas i Stockholm och vi hoppas att mötet kommer bli minst lika bra som i Köpenhamn!
Fotografier: Helene Hallager
Relaterade inlägg: Utbyte av erfarenheter i centrum vid internationellt expertmöte | Domarbloggen