För ett tag sedan fick tingsrätten besök av medarbetare från Justitiedepartementets straffrättsenhet. De berättade om den nya förverkandelagstiftningen som de båda har arbetat med att ta fram propositionen för. Syftet med den nya förverkandelagstiftningen är att minska möjligheterna att göra vinst på att begå brott. Lagändringarna börjar gälla den 8 november 2024.
Nyheten om självständigt förverkande
Under föreläsningen förklarades att det kommer att införas ett nytt 36 kapitel i brottsbalken med rubriken ”Om förverkande av egendom och företagsbot”. En av nyheterna med lagändringarna är att det blir möjligt att göra så kallade självständiga förverkanden av egendom. Det innebär att det blir möjligt att förverka egendom från en person trots att personen inte döms eller ens åtalas för brott. Den grundläggande förutsättningen för självständigt förverkande är att det är fråga om egendom som inte står i proportion till en persons legitima förvärvskällor, vilket förenklat betyder egendom som en person i praktiken inte kan ha fått på något annat sätt än genom brottslig verksamhet.
Utvidgat förverkande
Redan nu finns det möjligheter att förverka egendom, till exempel pengar, som inte kan kopplas till ett specifikt brott men där det framstår som klart mera sannolikt att egendomen utgör utbyte av brottslig verksamhet än att så inte är fallet, se 36 kapitlet 1 b § brottsbalken. Detta kallas för ett utvidgat förverkande. För att domstolen ska kunna besluta om utvidgat förverkande krävs dock att personen är åtalad för och döms för brott som har kunnat ge brottsvinster. Det rör sig alltså om en typ av osjälvständigt förverkande eftersom förverkande aldrig kan ske om personen inte också döms för brott. Ett exempel på ett sådant brott är narkotikainnehav i överlåtelsesyfte, alltså att en person har narkotika för att sälja det vidare. Om någon som misstänks för narkotikainnehav i överlåtelsesyfte grips och samtidigt har mycket kontanter på sig trots att personen saknar legala inkomster, kan kontanterna förverkas förutsatt att personen döms för brottet. Med den nya lagstiftningen kommer beviskravet när det gäller den här typen av förverkande att sänkas till att det ska vara övervägande sannolikt att egendomen utgör utbyte av brottslig verksamhet än att så inte är fallet.
Ny möjlighet att beslagta egendom som kan komma att förverkas
När den nya lagstiftningen avseende självständigt förverkande börjar gälla kommer det vara möjligt att, utan konkret misstanke om brott, beslagta egendom från enskilda. Beviskravet för att kunna beslagta egendom från enskilda utan misstanke om brott är det detsamma som hittills har gällt för utvidgat förverkande, det vill säga att det ska vara klart mera sannolikt att egendom härrör från brottslig verksamhet än att så inte är fallet. Som exempel nämns i förarbetena att så skulle kunna vara fallet om en person utan kända inkomster kör runt i en exklusiv bil, bär dyrbar egendom eller har en fastighet vars inköpskostnad svårligen kan förklaras med legala inkomster. Om personen har egendomen i sin besittning kommer det finnas en presumtion för att han eller hon också är ägare till egendomen. Beslut om beslag fattas av åklagaren eller förundersökningsledare hos polisen. Sedan ska åklagaren vända sig till domstolen som kan besluta om förverkande av egendomen.
Den nya lagstiftningen börjar gälla den 8 november
Den nya lagstiftningen om förverkande börjar gälla den 8 november. Det återstår att se vilket genomslag de nya reglerna kommer att få och vilka frågor som eventuellt kan dyka upp i rättstillämpningen med anledning av de nya reglerna. Alla förändringar och överväganden som ligger bakom lagändringarna framgår av propositionen En ny förverkandelagstiftning 2023/24:144, som du kan hitta här: En ny förverkandelagstiftning – Regeringen.se.