Otillåten påverkan – Vad är det?

arbetsmiljöBrottsförebyggande rådetOtillåten påverkanpåverkan

På höstens uppstartsdag fick tingsrätten besök av medarbetare från Brottsförebyggande rådet som höll en föreläsning om otillåten påverkan inom offentlig verksamhet. Otillåten påverkan är ett samlingsnamn för trakasserier, hot, våld och korruption som syftar till att påverka tjänstepersoner i deras myndighetsutövning. Föreläsningen syftade till att hjälpa tingsrättens medarbetare att identifiera och motverka försök till otillåten påverkan.

Närmare om otillåten påverkan

Exempel på handlingar som kan utgöra otillåten påverkan är

  • Trakasserier, till exempel kränkningar eller ofredanden
  • Hot, till exempel hot om våld eller utpressning
  • Fysiskt våld, till exempel misshandel eller skadegörelse
  • Korruption, till exempel mutor eller jäv

Många gånger är det fråga om handlingar som är brottsliga, såsom olaga hot eller mutbrott. Även handlingar som inte är brottsliga kan dock i vissa fall utgöra otillåten påverkan. Det kan till exempel röra sig om omfattande telefonkontakter eller sociala påtryckningar.

Syftet med den otillåtna påverkan kan bland annat vara att få tjänstepersonen att ändra ett beslut eller att lämna ut sekretessbelagd information. Personen som utövar den otillåtna påverkan kallas ibland för påverkaren. Påverkaren är ofta en person som är missnöjd med hur myndigheten hanterar dennes ärende. Påverkaren kan även vara en person som är del av ett kriminellt nätverk och som försöker utöva ett mer systematiskt påverkansarbete. I mindre vanliga fall kan påverkaren under lång tid arbeta för att bygga upp en relation med en tjänsteperson i syfte att försöka få tillgång till information eller påverka beslut.

Vilka konsekvenser kan otillåten påverkan få?

Otillåten påverkan är ett arbetsmiljöproblem och kan upplevas som mycket obehagligt för den som blir utsatt. På sikt kan otillåten påverkan också innebära ett hot mot rättssäkerheten och demokratin. Påverkansförsök kan, oavsett om de är framgångsrika eller inte, leda till minskad effektivitet och till rädsla hos tjänstepersonerna. De påverkansförsök som lyckas riskerar att få stora konsekvenser både för det aktuella ärendet och för allmänhetens förtroende för staten och rättsväsendet. Det är därför viktigt att myndigheter arbetar aktivt mot otillåten påverkan.

Hur kan otillåten påverkan motverkas?

Enligt studier från Brottsförebyggande rådet är otillåten påverkan generellt sett ovanligt, se rapporten ”Otillåten påverkan mot myndighetspersoner”, s. 8. En bra arbetsmiljö är ett effektivt skydd mot otillåten påverkan. Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för att skapa rutiner och vidta åtgärder för att skydda medarbetare från hot och våld. Andra viktiga åtgärder för att motverka otillåten påverkan är att rapportera alla påverkansförsök inom myndigheten och att polisanmäla de händelser som utgör brott.

Mer information om otillåten påverkan

Brottsförebyggande rådet forskar och skriver rapporter om otillåten påverkan se länk. De har även tagit fram en handbok på ämnet, ”Att förebygga och hantera påverkansförsök”.