I förra inlägget av Domarbloggens serie om ovanliga brott berättade vi om brott mot den allmänna rösträtten. Detta inlägg fortsätter på temat medborgerliga fri- och rättigheter och handlar denna gång om endast ett brott: Brott mot medborgerlig frihet i 18 kapitlet 5 § brottsbalken.
Vad säger lagen?
För brott mot medborgerlig frihet döms den som
- med olaga tvång eller olaga hot,
- med uppsåt att påverka den allmänna åsiktsbildningen eller inkräkta på handlingsfriheten inom en politisk organisation eller en yrkes- eller näringssammanslutning,
- sätter yttrande-, församlings- eller föreningsfriheten i fara.
Straffet är fängelse i högst sex år.
Brott mot medborgerlig frihet kan beskrivas som en särskilt kvalificerad form av olaga hot eller olaga tvång. För att dömas krävs att gärningspersonen även har ett särskilt uppsåt att genom det olaga tvånget eller hotet påverka den allmänna åsiktsbildningen eller inkräkta på handlingsfriheten inom en politisk organisation eller sammanslutning för yrkes- eller näringsverksamhet. Den allmänna åsiktsbildningen avser till exempel press, radio och TV och sammanslutning för yrkes- eller näringsverksamhet avser fackförbund, arbetsgivarorganisationer och liknande föreningar. Slutligen krävs också att det olaga tvånget eller hotet är så betydande att det får till följd att yttrande-, församlings- eller föreningsfriheten sätts i fara för en vidare krets av medborgare och inte endast för vissa enskilda personer. Exempel på detta kan vara angrepp mot personer eller sammanslutningar som är viktiga för åsiktsbildningen eller angrepp mot personalen vid viktiga mediaföretag.
Bestämmelsen har tillkommit mot erfarenheten att den typen av gärningar som bestämmelsen träffar kan vara ett tidigt stadium i genomförandet av uppror eller högförräderi. I första hand avser alltså brottet att fylla ut en lucka för angrepp mot fri- och rättigheter vid stadium innan upprors- och högförräderibestämmelserna kan bli aktuella samt att skydda fri- och rättigheter mot vissa angrepp när uppsåt till uppror eller högförräderi inte kommit till uttryck.
Bestämmelsen har prövats i domstol
Trots brottets något komplicerade uppbyggnad har brottet faktiskt prövats vid ett tillfälle i domstol i modern tid, i rättsfallet RH 2015:46. I rättsfallet dömde Göteborgs tingsrätt en person till sex månaders fängelse för två fall av brott mot medborgerlig frihet efter att personen hade hotat chefer samt den ansvarige utgivaren vid tidningarna Göteborgs-Tidningen, GT, och Expressen. Hoten bestod bland annat av att i receptionen på GT/Expressens redaktion i Göteborg ha ställt in ett paket adresserat till dem som innehöll en kniv och en koran. Tingsrätten bedömde att hoten hade framförts med anledning av artiklar som hade publicerats och med uppsåt att påverka den allmänna åsiktsbildningen så att yttrandefriheten hade satts i fara hos en vid krets. Domen överklagades dock och hovrätten ändrade tingsrättens dom så att personen dömdes för olaga hot i stället. Det som var avgörande för hovrättens bedömning var att åklagaren i gärningsbeskrivningen hade begränsat kretsen som yttrandefriheten sattes i fara för till tidningarnas ca 250 övriga journalister. Hovrätten menade att brott mot medborgerlig frihet avsåg fall där yttrandefriheten sätts i fara på ett mer generellt plan i det svenska samhället. Eftersom åklagaren inte hade beskrivit den åtalade gärningen på det sättet ändrade hovrätten tingsrättens dom och dömde den tilltalade för olaga hot.
Än så länge finns det inget avgörande från Högsta domstolen om brott mot medborgerlig frihet och eftersom brottet är så ovanligt är det inte heller säkert att det kommer bli aktuellt för prövning. Därför är rättsfallet RH 2015:46 för närvarande vägledande när det gäller detta ovanliga brott.
Domarbloggen har i ett annat inlägg gått igenom hur domstolen är bunden av åklagarens gärningsbeskrivning. Du kan läsa mer om det här: Gärningsbeskrivningen – hur påverkar den domstolens roll i rättegångar om brott? | Domarbloggen
Tidigare inlägg om ovanliga brott
Ovanliga brott del 1 – Brott av krigsmän | Domarbloggen
Ovanliga brott del 2 – Landsförräderi och andra mindre kända brott | Domarbloggen
Ovanliga brott del 3 – Brott vid allmänna val | Domarbloggen