Södertörns tingsrätt anordnar återkommande rättegångsspel för sina notarier under deras utbildning. Detta är ett komplement till de rättegångsspel som alla landets notarier får delta i under sin notarieutbildning. I dagens inlägg får vi följa med notarien Magda på rättegångsspel här på tingsrätten.
Notarietjänstgöringen är en praktisk utbildning
När man får en tjänst som tingsnotarie på en domstol är tanken att man ska få praktisk erfarenhet av sina juridiska universitetsstudier. En notarie är en domare under utbildning. Efter några månader får man för första gången vara ordförande i egna förhandlingar. Det är såklart ett väldigt stort steg för en notarie att vara ordförande på sin första förhandling, men det är också naturligt att känna nervositet inför ordföranderollen. Därför är ett rättegångsspel ett bra sätt att förbereda sig på inför sin första förhandling. Rättegångsspel är en rättegång på låtsas där medarbetare på domstolen spelar de olika rollerna. Under rättegångsspelet kan man som notarie få träna på hur det är att vara ordförande i en trygg utbildningsmiljö.
Fokus på ordföranderollen
Två av tingsrättens fiskaler, Emma och Sofia, har planerat och arrangerat tingsrättens senaste rättegångsspel. Fiskaler är precis som notarier domare under utbildning, men fiskaler har kommit längre i sin utbildning. Emma och Sofia berättar att ett rättegångsspel är ett bra format där man får längre tid att reflektera över frågeställningar som kan uppstå i rättssalen, även för mer rutinerade domare.
– Som ordförande vid en förhandling har man mycket att hålla reda på. Förutom juridiken för det specifika målet så ska man också hålla ordning i rättssalen. Det är inte lätt att veta hur man ska göra om någon av parterna, eller åhörarna för den delen, uppträder olämpligt. Det är just sådana situationer som vi vill träna på under våra rättegångsspel, förklarar Emma.
Sofia fortsätter på Emmas spår och berättar att även hon har uppskattat att delta i rättegångsspel under sin utbildning. Hon har därför engagerat sig i Södertörns tingsrätts interna utbildningar för notarier.
– När jag var juriststudent valde jag en fördjupningskurs som involverade ett rättegångsspel. Jag tyckte det var väldigt lärorikt och ville föra den erfarenheten vidare när jag kom till tingsrätten, berättar Sofia.
Följ med Magda på rättegångsspel
Magda började sin notarietjänstgöring på Södertörns tingsrätt för knappt ett år sedan. Under den tiden har hon gått samtliga kurser som ingår i den obligatoriska notarieutbildningen. Innan hon började på tingsrätten arbetade hon på en affärsjuridisk advokatbyrå.
– Jag var inte fullt medveten om att Södertörns tingsrätt var en så brottmålstung domstol. Att arbeta med straffrätt var nytt för mig, berättar Magda.
Magda anmälde sig därför till tingsrättens rättegångsspel, som vi nu får följa med henne på.
Många olika frågor kan uppstå i rättssalen
Magda berättar att hon har varit ordförande på en brottmålsförhandling innan rättegångsspelet.
– Det är många olika frågor som kan uppstå i ett vanligt notariebrottmål. En vanligt förekommande fråga är att den tilltalade vill ha en offentlig försvarare, alltså en försvarare som staten betalar. Rättegångsspelet handlade bland annat om ett sådant fall och det gav oss möjlighet att fördjupa oss i de aktuella rättsreglerna, säger Magda.
Magda tycker att det är en bra idé att ha rättegångsspel på tingsrätten. Då kan man ha ett annat upplägg än rättegångsspelen som ingår i den obligatoriska notarieutbildningen och det ger också möjlighet att variera innehållet. Magda berättar att deltagarna fick tips från fiskalerna som arrangerade rättegångsspelet, om hur de brukar lösa olika frågor i rättssalen. Hon fortsätter:
– Det är lärorikt att höra att de ibland har lite olika sätt att ta sig an situationer som uppstår i rättssalen. Ju fler domare man ser i ordföranderollen desto lättare har man att själv utvecklas till en bra ordförande. Man får inte svaren, men man lär sig att hantera de frågor som kan uppstå i rättssalen, säger Magda.
Konkreta exempel och situationer
Så vad hände under rättegångsspelet som Magda var med på? Jo, bland annat hände följande.
En tilltalad kom för sent till förhandlingen. En annan tilltalad hade begärt men inte fått en offentlig försvarare. Den tilltalade kom till förhandlingen och hade med sig en vän som skulle vara hens privata försvarare under förhandlingen. Magda förklarar att notarierna fick fördjupa sig i bland annat de regler som gäller för ersättning till privata försvarare.
– Slutligen pratade vi mycket om olika situationer som kan uppstå i salen, bland annat att ha ordning på de som är åhörare i salen, säger Magda och fortsätter:
– Det var väldigt givande! För bara någon vecka sedan hade vi en föreläsning av en domare som har skrivit en handbok om ordning i rättssalen. Det var kul att få pröva det vi lärde oss på föreläsningen i en konkret situation.
”Det går inte att förbereda sig för alla tänkbara situationer”
Något som notarier ofta får höra av domarna på tingsrätten är att det inte går att förbereda sig inför alla tänkbara situationer som kan uppstå i salen, berättar Magda. Det gäller att öva på hur man snabbt hittar lösningar och var man hittar sina svar. Magda säger att hon tycker att det är en trygghet att luta sig mot.
– Även om jag vill vara förberedd på allt som kan tänkas ske under en förhandling, så är det skönt att veta att det inte förväntas av mig. Man sitter faktiskt inte på alla lösningar och svar i huvudet som ett uppslagsverk. Jag kan förbereda mig så gott jag kan och luta mig mot att jag kan ta reda på det jag behöver för varje given situation, sammanfattar Magda.
Notarietjänstgöringen är väldigt allmänbildande
Slutligen skickar Magda med en uppmaning till dig som överväger att söka notarietjänstgöring. Hon säger att notarietjänstgöringen är väldigt allmänbildande och att man får en bred och fördjupad juridisk kunskap. Magda understryker särskilt att man som notarie relativt snabbt får göra många olika arbetsmoment på egen hand.
– Det är en väldigt hög grad av delaktighet i alla typer av arbetsuppgifter, både juridiska och icke-juridiska uppgifter. Jag värderar delaktighet högt, avslutar Magda.
Vill du veta mer?
Domarbloggen har tidigare skrivit om rättsgångsspel. Inlägget hittar du här: Rättegångsspel – ett sätt att förbereda sig för arbetslivet | Domarbloggen
Du kan också höra av dig till Södertörns tingsrätt om du har frågor om hur det är att göra notarietjänstgöring på tingsrätten och vilka utbildningsinsatser tingsrätten erbjuder.
Relaterat innehåll
Rollen som handledare för notarier | Domarbloggen
Att jobba som notarie på Södertörns tingsrätt | Domarbloggen
Att sitta ting – det är en erfarenhet som alla jurister har nytta av! | Domarbloggen